Hond

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Welk lidwoord is het? De hond of het hond? Het antwoord is De hond. Hier is helaas niet direct een duidelijke reden voor te vinden. Hond is een mannelijk woord. Als je er een verkleinwoord van maakt, namelijk hondje, dan schrijf je het wel met “het”. Namelijk “Het hondje”.

Wat betekent Hond?

Een hond is een huisdier die behoort tot de familie van hondachtigen (Canidae), waaronder ook de wolf behoort. De Latijnse naam is Canis lupus familiaris. De hond komt op alle continenten voor en wordt al jaren gebruikt door de mensen als hulpdier of gezelligheidsdier. Honden zijn veel doorgefokt, waardoor er veel verschillende hondenrassen zijn. Sommige hondenrassen hebben door het vele doorfokken veel ziektes die vaak voorkomen.

Het is belangrijk om een hond regelmatig uit te laten. Op de meeste plekken mag je jouw hond uitlaten, echter rondom speelgebieden is dit vaak verboden. Ook zijn er meerdere hondenuitlaatparken waar de hond los mag lopen. Het is wel bijna overal verplicht om de hondenpoep op te ruimen.

Andere grammaticavragen

Jou of jouw hond? Het is jouw hond als je het gebruikt als een bezittelijk voornaamwoord. In het geval van “Is die hond van jou?”, dan is het jou.

Als aanwijzend voornaamwoord maak je gebruik van “Die”. Hierboven staat al een voorbeeld vermeld.

Is het elk of elke Hond? In dit geval is het “Elke hond”. Bij de-woorden krijgt het bijvoeglijk naamwoord namelijk gewoonlijk een -e aan het einde.

Wordfeud- en Scrabble-waarde?

Als je vaak spellen als Wordfeud of Scrabble is het natuurlijk fijn om te weten hoeveel waarde het woord “Hond” heeft.

Voor Scrabble is het 8 punten.

Voor Wordfeud betreft dit ook 8 punten.