Hovenier

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Welk lidwoord is het? De hovenier of het hovenier? Het antwoord is De hovenier. Echter gebruiken we bij beroepen vaak niet het lidwoord, je laat dit vaak weg. Het is dus : “Hij is hovenier”, in plaats van “Hij is de hovenier”.

Wat betekent hovenier?

Een hovenier is iemand die zijn geld verdient met het onderhouden en aanleggen van allerlei soorten groengebieden. Denk hierbij aan tuinen, parken, bossen, groenstroken en plantsoenen. Vaak wordt een hovenier door elkaar gehaald met een tuinman. Dit is alleen niet juist. Er zijn zeker overeenkomsten, maar ook zeker verschillen tussen een hovenier en een tuinman.

Een tuinman houdt zich voornamelijk bezig met het onderhouden van de tuin, terwijl een hovenier ook vaak de tuin aanlegt en adviseert over de aanleg en over het onderhoud. Ook zijn tuinmannen vaak in dienst en werken hoveniers vaak zelfstandig. Je kan dan een hovenier inhuren voor advies, aanleg en onderhoud aan jouw tuin of andere buitengebied.

Andere grammaticavragen

Jou of jouw hovenier? Het is jouw hovenier als je het gebruikt als een bezittelijk voornaamwoord. In het geval van “Is die hovenier van jou?”, dan is het jou.

Als aanwijzend voornaamwoord maak je gebruik van “Die”. Hierboven staat al een voorbeeld vermeld.

Is het elk of elke hovenier? In dit geval is het “Elke hovenier”. Bij de-woorden krijgt het bijvoeglijk naamwoord namelijk gewoonlijk een -e aan het einde.

Wordfeud- en Scrabble-waarde?

Als je vaak spellen als Wordfeud of Scrabble is het natuurlijk fijn om te weten hoeveel waarde het woord “Hovenier” heeft.

Voor Scrabble is het 15 punten.

Voor Wordfeud betreft dit ook 16 punten.