Stad

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Welk lidwoord is het? De stad of het stad? Het antwoord is De stad. Hier is helaas niet direct een duidelijke reden voor te vinden.

Wat betekent stad?

Een stad is een grote woonplaats van mensen. Een stad heeft vaak veel en grote verkeerswegen, een eigen bestuur en voorzieningen. Het verschil tussen steden en dorpen wordt meestal gemaakt op basis van de grootte van de bevolking die er leeft. Er is niet duidelijk een getal hoeveel inwoners je moet hebben om een stad te worden genoemd. Dit is per land en gebied verschillend.

Vroeger werd er op een andere manier gekeken naar steden. Een plek moest eerst stadsrechten hebben, voordat het een stad mocht worden genoemd. Hierdoor was de huidige stad Den Haag lange tijd geen stad, ondanks het wel een van de grotere plekken van Nederland was.

Andere grammaticavragen

Jou of jouw stad? Het is jouw stad als je het gebruikt als een bezittelijk voornaamwoord. In het geval van “Is dit de stad van jou?”, dan is het jou.

Als aanwijzend voornaamwoord maak je gebruik van “Die”. Als je het in een zin gebruikt is het dus bijvoorbeeld: ”Ik ga met de trein naar die stad”.

Is het elk of elke Stad? In dit geval is het “Elke stad”. Bij de-woorden krijgt het bijvoeglijk naamwoord namelijk gewoonlijk een -e aan het einde.

Wordfeud- en Scrabble-waarde?

Als je vaak spellen als Wordfeud of Scrabble is het natuurlijk fijn om te weten hoeveel waarde het woord “Stad” heeft.

Voor Scrabble is het 7 punten.

Voor Wordfeud betreft dit ook 7 punten