Printer

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Welk lidwoord, de printer of het printer?

In het Nederlands bestaan er twee bepalende (ook wel: bepaalde) lidwoorden: de en het. De wordt gebruikt bij mannelijke en vrouwelijke woorden en bij meervouden, het bij onzijdige woorden in het enkelvoud. Welk bepalend lidwoord hoort bij printer?

Table of Contents

De printer of het printer? Het antwoord is

Het antwoord is: de printer

Waarom is het “de printer”?

Er is niet direct bekend waarom het “de Printer” is. Waarschijnlijk komt het doordat het een mannelijk woord is dat eindigt op -er. Deze woorden worden vaak geschreven met “de”.

Wat betekent printer?

Een printer is een apparaat dat iets afdrukt. Meestal is dit op papier, maar tegenwoordig zijn er ook 3D-printers. Er zijn veel verschillende type printers, zoals thermische printers, matrixprinters, regeldrukkers, inkjetprinter, laser- en ledprinters en letterwielprinters (Wikipedia, 2022). 

Er wordt bewezen dat in het Oude Egypte en Oude China van 3000 jaar voor Christus er al een vorm van printen werd uitgevoerd. Dit was natuurlijk niet met een printer, maar met een drukwerktechniek met rolzegels en kleitabletten. In 1930 werd de eerste drukpers uitgevonden in Duitsland door Gutenberg. De eerste thermische printer werd uitgevonden door SATO in 1981.

Andere grammaticavragen

Jou of jouw printer? Het is jouw printer als je het gebruikt als een bezittelijk voornaamwoord. In het geval van “Is die printer van jou?”, dan is het jou.

Als aanwijzend voornaamwoord maak je gebruik van “Die”. Hierboven staat al een voorbeeld vermeld.

Is het elk of elke printer? In dit geval is het “Elke printer”. Bij de-woorden krijgt het bijvoeglijk naamwoord namelijk gewoonlijk een -e aan het einde.

Spreekwoorden met printer

Er zijn geen spreekwoorden gevonden in het Nederland die het woord `printer` bevatten. Wel zijn er spreekwoorden met het woord drukken:

  • Iemand met de neus op de feiten drukken.
  • Op het hart drukken.
  • Jis ze were ant drukken.
  • De snor drukken.

En één spreekwoord met het woord print:

  • Print dich dat mèr goed èn zën taet

Synoniemen van printer

Afdrukker, afdrukeenheid, afdrukapparaat, printapparaat, printmachine, printeenheid.

Wat is de Wordfeud- en Scrabble-waarde?

Als je vaak spellen als Wordfeud of Scrabble is het natuurlijk fijn om te weten hoeveel waarde het woord “Printer” heeft.

Voor Scrabble is het 12 punten.

Voor Wordfeud betreft dit 14 punten.

Vertaling van “Printer”

Engelse vertaling: the printer, the print device.

Franse vertaling: La compositeur, la imprimeur, la typographe.

Duitse vertaling: der Drucker, der Setzer, der Schriftsetzer.

Spaanse vertaling: la impresora.