Kunstgebit

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Welk lidwoord, de kunstgebit of het kunstgebit?

In het Nederlands bestaan er twee bepalende (ook wel: bepaalde) lidwoorden: de en het. De wordt gebruikt bij mannelijke en vrouwelijke woorden en bij meervouden, het bij onzijdige woorden in het enkelvoud. Welk bepalend lidwoord hoort bij kunstgebit?

Inhoudsopgave

De kunstgebit of het kunstgebit? Het antwoord is

Het antwoord is: het kunstgebit

Waarom is het “het kunstgebit”?

Er is niet direct bekend waarom het “het kunstgebit” is. Het kan komen doordat het woord onzijdig is. Ook hebben woorden die beginnen op ge- vaak “het” als lidwoord. Kunstgebit starts natuurlijk niet met ge-, maar gebit wel. Kunstgebit volgt dus dezelfde regel als gebit.

Wat betekent kunstgebit?

Een kunstgebit is een gebit dat niet echt is, maar gemaakt is ter vervanging van een echt gebit. Een kunstgebit krijg je alleen als je alle tanden en kiezen mist. Als je slechts een of meerdere tanden mist, zal er worden gekeken naar een andere oplossingen zoals een brug of implantaat.

Veel mensen hebben ook het beeld van een kunstgebit als een log en groot ding dat s ’avonds in een glas water wordt gedaan die op het nachtkastje staat. In deze tijd is dit beeld wel verouderd, kunstgebitten zien er vrijwel hetzelfde uit als je eigen tanden en zijn ze een stuk compacter.

Andere grammaticavragen

Jou of jouw kunstgebit? Het is jouw kunstgebit als je het gebruikt als een bezittelijk voornaamwoord. In het geval van “Is dat kunstgebit van jou?”, dan is het jou.

Als aanwijzend voornaamwoord maak je gebruik van “Dat”. Hierboven staat al een voorbeeld vermeld.

Is het elk of elke kunstgebit? In dit geval is het “Elk kunstgebit”. Bij het-woorden krijgt het bijvoeglijk naamwoord namelijk gewoonlijk geen -e aan het einde.

Spreekwoorden met kunstgebit

Er zijn geen spreekwoorden gevonden in het Nederland die het woord `kunstgebit` bevatten. Wel zijn er veel spreekwoorden met tanden, zoals:

  • Met lange tanden eten
  • Iemand aan de tand voelen
  • Iets in een holle kies stoppen

Synoniemen van kunstgebit

Mondprothese, tandprothese, kunsttanden, namaakgebit, uitneembaar gebit en een vals gebit.

Wat is de Wordfeud- en Scrabble-waarde?

Als je vaak spellen als Wordfeud of Scrabble is het natuurlijk fijn om te weten hoeveel waarde het woord “kunstgebit” heeft.

Voor Scrabble is het 22 punten.

Voor Wordfeud betreft dit 22 punten.

Vertaling van “kunstgebit”

Engelse vertaling: The denture

Franse vertaling: Le dentier, Prothèse dentaire

Duitse vertaling: das Kunstgebiß, die Zahnprothese

Spaanse vertaling: la dentadura postiza